Over - 1984

In 1984, ik was 10, kocht mijn vader onze eerste “Personal computer“ van IBM en de bijbehorende ratelende, krakende matrix-printer. De imposante machine startte op met een luid gezoem. Als het opstarten eindelijk klaar was, toonde de computer enkel een kleine flikkerende witte cursor op een zwart scherm.

Het leek altijd een beetje alsof de computer wilde zeggen: “Ok, ik heb hier succesvol MS DOS opgestart... Nu is het aan jou!“.

Ik leerde BASIC uit een groot dik boek. Ik leerde spelletjes, tekeningen en tonnen andere (meestal nutteloze) programmaatjes schrijven. In de zomer konden kinderen toen nog op een “tennis/programeer“ kamp van Jeugd 2000 gaan, en dat deed ik heel graag.

Later als de PC en klonen betaalbaar werden kwam er meer en meer kant-en-klare software uit.

Op een woendagnamiddag ging ik met een vriend die even bezeten was als ik, naar een computerwinkel in Gent. Na aankoop van een doosje 5.2 Floppy-disks, konden we alles kopiëren wat de winkel in haar bezit had. Van copyright was nog geen sprake.

Tussen Digger, Pacman, Frogger, Decathlon en de eerste Flight Simulator, vond ik een kopie van Autocad. Met dat programma kon je een draadmodel van de Space Shuttle afdrukken op de printer!
Dat is hoe de liefde is begonnen.

Current date is: Thursday 09-12-1984 09:02:49

The IBM Personal computer DOS
Version 3.0 (C) Copyright IBM Corp 1984

C:\>DIR
Directory of C:\_images_about
.
..

<img src="images_about/ibm-pc-5155.png">